Hoelang helpt accu hybride auto benzinemotor mee

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 04 juni 2021

Voorbeeld: Een hybride auto levert 100 pk op de verbrandingsmotor en 40 pk op de elektromotor. Ik snap dat bij afremmen de accu voor die elektromotor oplaadt en de ëxtra" 40 pk voorhanden is. Maar nu rijd ik in bijv in Duitsland, op de snelweg en langzaam bergop. Ik zie dat de accu niet bijlaadt maar langzaam leeg raakt. Heb ik dan nog die zogenaamde 140 pk tot mijn beschikking, of moet ik weer wachten tot de accu voor elektr.motor vol is en het bergopwaarts met de 100 pk van de verbrandingsmotor doen. De accu voor de elektromotor is immers leeg. In autotesten zie of lees ik hierover niets. Binnenkort mag ik in een hybride auto rijden Kia Niro (benzine met elektromotor zonder stekker met automaat) en ik ben zowel voor Hybride als automaat een leek.
Ik stel uw antwoord zeer op prijs

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe het werkt bij een hybride wanneer het hybride accupakket leeg is en u in de bergen tóch wilt beschikken over de extra trekkracht van de elektromotor.

Als het hybridebatterijpakket bijna leeg is, laadt het hybridesysteem automatisch het hybridebatterijpakket op. Uiteraard wordt het hybridebatterijpakket ook tijdens het decelereren opgeladen door de verbrandingsmotor en door regeneratiefremmen. Het hybridesysteem werkt uitermate intelligent en doet feitelijk wat op dat moment wenselijk is. Wanneer u op een steile helling daadwerkelijk extra trekkracht nodig heeft zal de elektromotor bijspringen. Maar in de meeste gevallen rijdt u op de verbrandingsmotor naar boven die toch echt wel voldoende toereikend is om gemiddelde hellingen te bedwingen.

Het hybridesysteem zal naast het gebruik van de benzine motor óók het batterijpakket opladen, en wanneer uw rechtervoet dat vraagt, de elektromotor voor extra ondersteuning laten bijspringen. Het is dus zeker niet zo dat de batterijvoorraad permanent aangesproken gaat worden zodra u gaat klimmen. U vraagt en de auto levert en zal daar ook zeker voor zorgen. Dat is ook de ervaring van andere gebruikers die zeer te spreken zijn over het rijgedrag in de bergen en de extra trekkracht als noodzakelijke duw in de rug op bepaalde momenten. Ik begrijp dat u enigszins argwanend bent maar u zult spoedig merken dat deze hybride én automaat u onder alle omstandigheden zorgeloos laat rijden.