Gebruik jumpstarter

Vraag gesteld door J. Binkhorst op 27 mei 2021

Ik heb momenteel een Toyota RAV 4 hybride. Kan ik voor dat model ook een jumpstarter gebruiken? Als de accu leeg is kan ik niet bij de startaccu, dus moet ik de speciale aansluitingen  gebruiken onder de motorkap

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of de RAV4 hybride ook opgestart kan worden met een jumpstart.

Bij uw auto is de 12V accu niet bereikbaar wanneer deze leeg is. Om de auto toch te kunnen starten kan gebruik gemaakt worden van de speciale aansluitingen welke te vinden zijn in de motorruimte. Er staat een heel uitgebreid stappenplan beschreven in de handleiding van de auto, inclusief duidelijke afbeeldingen. Volgt u de aanwijzingen zoals beschreven om fouten te voorkomen.

Wat wel heel belangrijk is: de aansluitingen in de motorruimte zijn niet geschikt om een ander voertuig mee op te starten!

In de handleiding wordt alleen maar gesproken over een starthulp door middel van startkabels. Deze kunt u inderdaad vervangen door een jumpstart. Volgt u echter ook goed de gebruiksaanwijzing van deze jumpstart.

Zodra u de auto gaat gebruiken wordt de 12V accu opgeladen, het is in dat geval niet belangrijk of de verbrandingsmotor in schakelt. Het advies is wel om bij de garage te laten controleren wat de oorzaak is van de lege accu. Is deze defect, wordt hij niet bijgeladen of is er misschien sprake van een lekstroom?

Bij twijfels kunt u altijd gebruik maken van de Wegenwacht.