Welke auto voor onze caravan?

Vraag gesteld door A. van der Knaap op 19 maart 2021

We hebben een eriba touring troll 542 gekocht. Hij weegt leeg iets minder dan 1000 kg. Max laadvermogen is 1400 kg. De cravanzaak zegt dat je dan het beste een auto met trekgewicht 1400/1500 kg moet hebben. Klopt dat? En zoja, zou een Renault scenic dan een goede keus zijn? Of heeft u een ander advies? Waar moeten we opletten bij de aanschaf van een andere auto want we zien door de bomen het bos niet meer.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een Eriba caravan gekocht die een beladen gewicht mag hebben van 1400 kg. U vraagt wat dan als trekkende auto het advies is.

Allereerst moet de auto ook wel tenminste 1400 kg mógen trekken volgens het kenteken of vermeld in de voertuiggegevens van de RDW. Vervolgens is het slim om de auto wat massa betreft wel de caravan de baas te laten zijn. Een simpele vuistregel is dat de lege auto minstens zoveel weegt als de beladen caravan. Wanneer vervolgens de lege auto eenmaal geladen is met personen en bagage, zal de auto t.o.v. de caravan voldoende overgewicht hebben om de caravan stabiel erachter te houden. Ons advies is immers de trekkende auto beladen bij voorkeur 25% zwaarder te laten zijn dan de beladen caravan.

U noemt een Renault Scenic die in principe daarvoor in aanmerking kan komen. Maar ik weet niet of u doelt op nieuw of gebruikt. Ik verwijs u om die reden dan ook naar onze Autokieshulp waar u op basis van o.a. het gewenste trekgewicht en aanvullende wensen en criteria kunt kijken welke auto's daarvoor in aanmerking komen.

Mochten daar geschikte kandidaten uitrollen, is vervolgens de vraag of de auto wat motorische prestaties ook geschikt is om de caravan te trekken. Wat een auto mág trekken wil niet altijd betekenen dat dit onder alle omstandigheden ook soepel kan. Om dat te checken kunt u ons Caravantrek programma raadplegen. U selecteert de juiste auto en de caravan met gewenste beladen massa, en vervolgens krijgt u het praktijk oordeel te zien van deze combinatie.