Veiligheidshesjes etc. in huurauto Frankrijk

Vraag gesteld door RonvS op 25 februari 2016

Afgelopen 2 jaar voor 14 dagen een auto gehuurd op het vliegveld in Frankrijk en in beide gevallen was geen veiligheidsuitrusting aanwezig. Alleen al praktisch gezien is het ondoenlijk om deze materialen in de reisbagage mee te nemen.

Ik ben van mening dat de verhuurder juridisch verplicht is deze zaken (met uitzondering eventueel van alcoholtester) standaard in de ter beschikking gestelde auto aanwezig te hebben.

Anders gesteld: loop ik kans om een boete te krijgen als ik bijvoorbeeld na een aanrijding deze zaken niet in de auto heb of is deze boete dan voor de verhuurder? Of is het daarvoor noodzakelijk dat ik dit ontbreken bij het in ontvangst nemen van de auto bij de baliemedewerker aangeef en laat vastleggen? Wat te doen in dien deze medewerker dit weigert?

Mijn beheersing van het Frans is zeker aan het begin van de vakantie niet zodanig dat ik een dergelijke discussie kan aangaan. Het kunnen wijzen op een juridische verplichting maakt dit veel makkelijker. Ik wil dus graag zeker weten of mijn mening dat de verhuurder verantwoordelijk is juridisch klopt.

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of er veilighiedshesjes aanwezig moeten zijn in een huurauto in Frankrijk.

Het is in Frankrijk een voertuigeis dat er 1 veiligheidshesje, een gevarendriehoek en een alcoholtester aanwezig is in de auto, deze moeten dus aanwezig zijn als u een auto huurt.

Op onze website vindt u een overzicht van verkeersregels in het buitenland.

Update juni 2020

Per 22 mei 2020 is het niet meer verplicht om in Frankrijk in de auto een alcoholtester te hebben.