coulance van toepassing?

Vraag gesteld door strender op 16 februari 2016

Mijn Renault Koleos 2009 heeft een beschadigd vliegwiel. Koppeling en drukgroep zijn ok. Kan ik een beroep doen op coulance? OF is de leeftijd van deze auto te hoog? En hoe doe ik eventueel een beroep op coulance? Kosten herstel zeker 2400 euro. Auto is altijd in onderhoud bij Renault Dealer.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een defect vliegwiel eventueel voor coulance in aanmerking zou moeten komen.

Het is niet duidelijk wat precies het defect is aan het vliegwiel. Misschien is het van het twee-massa type waar nog weleens problemen mee zijn. Een feit is dat de koppeling conditioneel nog goed is en een vliegwiel minstens zo lang moet mee gaan als de koppeling. Wat dat betreft mag u dit als een buitensporig gebrek beschouwen. Coulance is uiteraard óók afhankelijk van de kilometerstand en bij een 7 jaar oude auto niet altijd vanzelfsprekend.

Wanneer je naar een redelijk te verwachten levensduur kijkt van tenminste 10 jaar zou een vergoeding van 30 procent van de kosten voor het vervangen van het vliegwiel en het betreffende onderdeel redelijk zijn. U meldt dat het onderhoud altijd trouw door de dealer is uitgevoerd en dat dit wellicht ook de partij is die u de auto heeft geleverd. In ieder geval zou dan een verzoek tot coulance wat mij betreft dan ook een redelijk verzoek zijn.