Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

WOK status

Vraag gesteld door R. Nybakker op 27 januari 2021

Ik heb interesse in een Ford Fiesta uit december 2019 met 15000 km op de teller. Van deze auto heb ik bij een kentekencheck site gegevens opgevraagd, o.a. de WOK status en het schade verleden.
Bij de WOK status geeft hij één melding met een periode van ruim 2 maanden tussen begin- en einddatum van de melding. Bij de schadehistorie geeft de site aan, dat er géén geregistreerde schades zijn gevonden. Dit bevreemdt mij zeer. Hoe kan het zijn dat een auto zo lang een WOK status heeft gehad en er toch geen schademelding is?? Het autobedrijf claimt, dat er lichte voorschade was aan de voorbumper en er geen structurele schade was. Hoe denkt u daarover? Kan een autobedrijf een grote schade niet melden?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De auto die u overweegt aan te schaffen heeft een WOK-status gedurende twee maanden. Volgens de verkoper heeft de auto slechts een lichte voorschade gehad.

Wanneer er bij een aanrijding sprake is van schade of technische gebreken kan de politie of de verzekeringsmaatschappij een melding in het RDW-kentekenregister laten zetten dat je auto niet meer op de openbare weg mag rijden. De auto krijgt dan de z.g. WOK-status en mag pas na goedkeuring van de RDW weer de weg op.

Mogelijk ging het in dit geval om de status WOK-2 die veel minder ernstig is als WOK-1. Dat onderscheid zie je overigens niet in het kentekenregister. Een auto krijgt in de regel de WOK-2 status in de volgende schade situaties;

* Niet goed sluiten van motorkap, kofferdeksel en deuren (artikel 5.2.41 van de Wegenverkeerswet 1994 “regeling voertuigen”)

* Toestand van de ruiten; zichtveld verhinderd, alleen afkeuren bij overduidelijke beschadigingen (artikel 5.2.42 van de Wegenverkeerswet 1994 “regeling voertuigen”)

* Scherpe delen, gevaar voor losraken; bv losse bumper, schermen, spiegels enz. (artikel 5.2.82 van de Wegenverkeerswet 1994 “regeling voertuigen”)

* Bevestiging verplichte verlichting (artikel 5.2.55 lid 2 van de Wegenverkeerswet 1994 “regeling voertuigen”)

* Toestand verplichte verlichting; bv lichtarmatuur stuk/ontbreekt, geen controle op werking verlichting (artikel 5.2.55 lid 3 van de Wegenverkeerswet 1994 “regeling voertuigen”)


U merkt dat een relatief kleine schade al een WOK-status kan opleveren maar zijn er dus twee gradaties in. Wanneer de verkoper meldt dat er alleen sprake is geweest van een lichte voorschade, zou het bovenstaande deze melding kunnen verklaren. De termijn van twee maanden kan ook te maken hebben met de schadekeuring bij de RDW of misschien te bestellen onderdelen. Maar de WOK-status hoeft niet altijd te duiden op een zorgwekkend schadeverleden.