Bij het vervangen van de accu door de ANWB, wordt deze dan ook ingeleerd?

Vraag gesteld door D.R. Koster op 09 december 2020

Na 5,5 jaar heeft de auto moeite met starten nu de dagen kouder worden. Tevens verschijnt er in het display de melding bij het inschakelen van het contact dat de accu spanning zwak is en de motor moet worden gestart om zo weer op te laden. Nu zou ik graag gebruik willen maken van de accu check van de ANWB om zo te voorkomen dat ik ergens met een volledig kapotte accu sta en uit te sluiten dat het echt de accu is (en niet de dynamo). Mijn vraag over de accu check service:

Als bij de accu check service van de ANWB de accu vervangen word, wordt deze dan ook ingeleerd / gecodeerd? Of zal ik hiervoor nog apart naar een garage moeten?

Het betreft een Skoda Fabia (uit 2015) die een start/stop systeem heeft en af fabriek met een EFB accu is geleverd.

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de accucheck die de Wegenwacht gratis op locatie kan doen. Bij veel auto's moet een nieuwe accu worden ingeleerd. Dat moet worden gedaan om het energiemanagement van de auto de nieuwe accu te laten herkennen. Dat betreft auto's met start-stopsysteem die gebruik maken van AGM of EFB accu's. De Wegenwacht kan dat op locatie doen. Als dat eventueel niet lukt kan de klant naar een Wegenwacht Servicecenter rijden waar de accu kan worden ingeleerd. 

Er zijn ook auto's met start-stopsysteem waarbij het inleren automatisch gaat, zoals uw Skoda Fabia. Daar is na het plaatsen van een nieuwe accu dus geen extra handeling nodig.