Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dikte autolak

Vraag gesteld door op 4 november 2020

Bij taxatie van mijn 3jr geleden nieuw aangeschafte auto werd de laklaag te dik bevonden. Conclusie, de auto zou volledig met blanke lak zijn over gespoten. Dikte was egaal rond 200 micron en het dak zelf tot 215 aan toe.

Is dit een broodje aap verhaal of heeft mijn auto echt mogelijk voor levering schade gehad?
Betreft een personenauto van het merk Ford.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Bij een taxatie 3 jaar geleden werd een lakdikte gemeten van 200-215 micron met als conclusie dat de auto voor aflevering overgespoten moet zijn.

Meestal is de reguliere lakdikte af-fabriek ruwweg 110-150 micron. In uw geval zou bij een juiste meting je kunnen aannemen dat de auto destijds is overgespoten. Daaruit kun je niet de conclusie trekken dat de auto schade heeft gehad. Het kan incidenteel best voorkomen dat het spuitwerk tijdens de productie niet goed is verlopen. In theorie kan een auto ook transportschade hebben opgelopen, maar dan is er vaak sprake van een plaatselijk dikkere lak. Kennelijk is er in uw geval sprake van een nagenoeg gelijkmatige lakdikte op de staande en liggende delen. Dat doet dan toch vermoeden dat er tijdens de productie van de auto, om welke reden dan ook, de auto nogmaals de lakstraat in gegaan is.

De vervolgvraag is misschien of dat nadelig is. Met terugwerkende kracht moet u zich dan afvragen of de auto is afgeleverd overeenkomstig met wat u van een nieuwe auto mag verwachten. Wanneer de lak ''slechts'' dikker is dan gebruikelijk denk ik niet dat dit als nadelig geïnterpreteerd kan worden en heeft naar mijn mening geen effect op de waarde, bijvoorbeeld bij inruil. Wanneer er duidelijk zou blijken dat er sprake geweest is van carrosserieschade en niet alleen lakschade, denk ik dat u met terugwerkende kracht zeker bij de verkoper moet aankloppen. Maar dat is drie jaar na dato dan wel rijkelijk laat. Maar vermoedelijk betreft het hier een ingreep tijdens de productie van deze auto en beschouw ik een dikkere laklaag slechts als een gegeven en niet per definitie als aantoonbaar nadelig.