Winterbanden en velgen met afwijkende afrolmaat

Vraag gesteld door BenLent op 05 januari 2018

Op de Ford Kuga zitten nu zomerbanden met de maat 235/50/18. Ik kan een set winterbanden kopen met stalen velgen in de maat 235/55/16. Voor zover ik heb kunnen nagaan geeft dit een afwijking in afrolmaat van -3,95%. Wettelijk gezien zou dit maximaal 2% mogen zijn? Naast dit gegeven zal ook de teller af gaan wijken maar daar kan je rekening mee houden.
Behalve de genoemde afwijkingen vraag ik mij af of bij gebruik van deze winterbandenset er nog problemen kunnen bijkomen v.w.b versnellingsbak en/of aandrijviing?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U wilt op uw Ford Kuga een complete set winterbanden-op-velgen monteren.

Ons advies is om de afwijking in afrolomtrek inderdaad binnen de 2% te houden.

Maar het eerste dat moet worden nagegaan is of de velgen passen. Naast diameter en het aantal boutgaten heeft een velg meer eigenschappen zoals de onderlinge afstand daartussen (steek), de naafdiameter en de ET-waarde. Die moeten allemaal exact overeenkomen.

Komt de velg van een andere auto dan is het een toevalstreffer als het allemaal past, zo vaak verschillen de velgen per model auto.***

Reactie van BenLent:

Reactie van vrager Benlent.
De naafmaat (63,4) en ET waarde (50) is identiek. De set komt van een andere Kuga. Uw advies is duidelijk rest alleen nog de vraag m.b.t mogelijke extra slijtage aan versnellingsbak en/of aandrijving.***

Reactie van Erik Jan de Jong:

Van extra slijtage aan de aandrijflijn is bij een dergelijke geringe afwijking geen sprake.