Profiel achterbanden (zomerbanden)

Vraag gesteld door A.Vermeulen op 04 oktober 2017

Mijn profiel van mijn banden zijn heel afwijkend. Linksachter 2,7 en rechtsachter 4,3. Linksvoor 4,0 en rechtsvoor 3,8. Het advies van mijn garage is om banden achter te laten vernieuwen.

Mijn vraag is hoe kan het profiel m.n linksachter zo afwijken en ik rij gemiddeld 150 km per maand met deze auto kan ik zo tot aan de keuring in mei hiermee veilig rijden?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt advies over de huidige conditie van uw banden.

Het verschil in profieldiepte tussen de banden op de achteras is op zich wel opmerkelijk. Ik weet niet of de slijtage over het gehele loopvlak gelijkmatig is. De wielstanden, óók van de achteras, zijn uiteraard van belang voor een gelijkmatige slijtage en kan een afwijking een band overmatig snel en ongelijkmatig laten slijten. Wat dat betreft vraagt dit verschijnsel nog wel wat extra aandacht of er een technische verklaring is voor dit verschil.

Formeel is de wettelijke eis teminste 1,6 mm profieldiepte. Wat ons betreft is dat zeer minimaal en is van een band met minder dan de 2,5 mm het beste er wel af en mag een band met 2 mm er defintief wel af.

Met 150 km per maand gaat u het overigens wettelijk wel redden tot de APK in mei. Maar ik denk wel dat u vervanging van twee banden binnenkort serieus zou moeten overwegen. De slechtste band zal met name onder natte en winterse omstandigheden wat grip betreft te kort schieten. Met name een achterwielslip kan gevaarlijke situaties opleveren. Wanneer de banden tóch ergens rond mei voor vervanging in aanmerking komen, is het beter dat toch maar voor de winter al te doen. U zou dan kunnen overwegen de twee beste huidige banden op de vooras te laten plaaten en twee nieuwe banden op de achteras. U maakt dan wat veiligheid betreft de meest verstandige keuze.