Accugebruik bij elektrische auto

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 14 augustus 2020

Skoda e Citigo en Seat Mii hebben, voorzover ik begrijp van de dealer exact dezelfde accu in de auto liggen. Bij jullie rij impressietest kan er met de een 230 km gereden worden en met de ander maar 170 km. Waardoor wordt dat verschil veroorzaakt?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt naar het verschil in actieradius dat de ANWB aan de dag heeft gelegd in de rij-impressie van de Skoda Citigo e-iV en de Seat Mii ElectricDeze auto's zijn technisch identiek aan elkaar. De Seat kwam tot circa 170 km, de Skoda met dezelfde elektromotor en hetzelfde accupakket (en hetzelfde traject) tot ongeveer 230 km.

De rij-impressies zijn echter niet op hetzelfde moment verricht. Het verschil in actieradius is te verklaren door verschillen in weersomstandigheden en temperatuur. Die waren in dit geval voor de Skoda gunstiger dan voor de Seat. Onze bevindingen komen aardig overeen met de indicatie van de werkelijke actieradius op de website ev-database.nl. Zo zien we dat temperatuur, gebruik van airco of verwarming en zelfs de windsnelheid en -richting erg bepalend zijn voor het rijbereik van een elektrische auto. Voor beide auto's is in exact dezelfde omstandigheden dezelfde actieradius te verwachten.