Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanrijding met wild

Vraag gesteld door op 29 juli 2020

Op de Karekiet weg bij Biddinghuizen heb ik een hertje aangereden. Ik reed net geen 80. Ik kon nog flink remmen voordat ik het hertje raakte maar ik heb toch flinke schade en het hertje is overleden. Ik kwam vanuit Lelystad, en raakte het hertje voor de brug, vlak voor het bord Harderbos.

Komende vanuit Lelystad (N305) staat op de Karekietweg geen overstekend wild waarschuwingsbord. Het 1ste overstekend wild bord komt pas verderop na de brug en na huisnummer 2. Dat is van af de aanrijding zo een 300 a 400 meter verderop. Kan ik ergens de schade verhalen? Kan ik de faunabeheerder aansprakelijk stellen? En hoe kom ik er achter wie de faunabeheerder is?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft een aanrijding gehad met een hert. U wilt weten of u de schade ergens kunt verhalen.

Aanrijdingen met wild

Er worden veel maatregelen genomen om schade met wild te voorkomen, zoals waarschuwingsborden, wildrasters, hekken en snelheidsbeperkingen. Toch vinden jaarlijks ruim een groot aantal (in 2019 circa 10.000) aanrijdingen plaats met overstekend groot wild, zoals reeën, edelherten, damherten, wilde zwijnen.  

Schade verhalen?

Over het algemeen hebben dieren die in het wild leven, zoals herten, geen eigenaar. Er is meestal geen aansprakelijke partij om een schadevergoeding van te eisen. Soms is het mogelijk om de schade te claimen bij de autoverzekering. U moet dan wel in het bezit zijn van een (beperkt-) cascodekking. Of er dekking is staat vermeld in de polisvoorwaarden. U kunt ook contact opnemen met uw verzekeraar om dit na te vragen.

Faunabeheerder

Als het leefgebied van het hert wordt beheerd, dan is in sommige gevallen de faunabeheerder aansprakelijk. Dit kan mogelijk het geval zijn, wanneer dieren kunnen ontsnappen door niet goed onderhouden hekwerken of wildroosters. Ook het ontbreken van waarschuwingsborden, kan soms leiden tot aansprakelijkheid van de fauna- of wegbeheerder. Via de politie of de faunabeheereenheid kunt u de faunabeheerder achterhalen. Heeft u een rechtsbijstandsverzekering en valt dit onder de dekking, dan adviseer ik u hen in te schakelen.

Meldplicht

In Nederland is het verplicht om na een aanrijding met "groot" wild dit te melden bij de politie, ook als het dier doorloopt.  Die zal de faunabeheerder inschakelen om het gewonde dier op te sporen, of het overleden dier op te ruimen.

Meer informatie over aanrijding met dieren vindt u op onze website.