Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogeldruk trekhaak

Vraag gesteld door J.A.J. Schoon op 31 mei 2020

De Opel Crossland X en de Citroën Aircross hebben een trekhaak met een kogeldruk van 50 kg. Voor mijn fietsendrager en ebikes heb ik meer kogeldruk nodig. Bij trekhaakcentrum.nl kan je een trekhaak kopen en monteren met een bijbetaling van € 95,- voor extra kogeldruk.

De informatie bij de dealers en RDW zijn niet echt duidelijk. Van kan wel en niet en het kost je de garantie op de auto. Kunt u me zeggen wat mogelijk is en wat wettelijk is toegestaan?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de kogeldruk en de regels daaromtrent.

De opgegeven maximale kogeldruk van de autofabrikant is bepalend dus óók wettelijk gezien. Je kunt best een trekhaakfabrikant treffen met een typeplaatje waar een hoger gewicht op vermeld wordt. Dan is de laagst opgegeven kogeldruk echter tóch bepalend en dat is in de regel nagenoeg altijd de auto. Dus de kogeldruk namens de autofabrikant mag niet overschreden worden. Ook wanneer u een trekhaak treft met een opgegeven kogeldruk van bijvoorbeeld 80 kg. De 50 kg volgens opgaven van de autofabrikant blijft bepalend.

De autofabrikant maakt géén onderscheid of de kogeldruk betrekking heeft op een aanhanger of fietsendrager. Incidenteel kom je bij nieuwe automodellen nog weleens het onderscheid tegen waardoor in veel gevallen een fiets met twee e-bikes wél is toegestaan. Dus een hogere toegestane kogeldruk voor een fietsendrager en een lagere voor een aanhanger.

Helaas is dat niet bij de twee genoemde auto's het geval en blijft die 50 kg wettelijk de grens. Het is niet zo dat overschrijding per definitie gevaarlijk is en dat is misschien de reden dat enige controle van de politie er eigenlijk ook helemaal niet is. Ik zie technisch ook geen reden dat fabrieksgarantie in gevaar komt. Maar volgens de letter van de wet bent u in overtreding bij méér dan 50 kg op de kogel.