Van mijn Opel Omega-B-caravan blijft na reparatie de cardanas/achteras lekken en bij draaiende motor is sprake van een bijgeluid

Vraag gesteld door frans49 op 20 maart 2017

het bijgeluid duidt volgens de garage op een probleem met de achterwielaandrijving. Is de auto die 15 jaar oud is, nog lonend te repareren en zodanig dat hij weer een caravan kan trekken met een kogeldruk van 75 kg?
Ik denk daarbij niet alleen aan dit probleem maar mogelijk kunnen bij een auto van 15 jr. nog andere problemen ontstaan.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het het rendabel is een achteras probleem van een Opel Omega nog te verhelpen.

Wat leeftijd betreft zit een auto van 15 jaar wel in de herfst van een gemiddeld autoleven. Grote investeringen blijken dan toch vaak een bodemloze put te zijn. Nu weet ik uiteraard niet welke werkzaamheden er hebben plaatsgevonden en wat de huidige diagnose is wat betreft het bijgeluid en de lekkage. Maar het zou mij niets verbazen wanneer het vervangen van een compleet differentieel onvermijdelijk blijkt.

Nu is een gebruikt exemplaar altijd nog een optie maar dat loopt óók al gauw in de papieren. Zeker bij een auto die economisch nagenoeg is afgeschreven, is een flinke investering alléén verantwoord wanneer er geen reden is te denken dat meerdere hoge uitgaven al op de loer liggen. Verder moet u de intentie hebben om nog een aantal jaren met de auto vooruit te willen.

Het is dus belangrijk dat u een betrouwbaar kostenplaatje krijgt én een beeld van de verder algehele staat en conditie. Maar de leeftijd staat toch wel 'n beetje in het teken van gebreken en misschien is de meest verstandelijke beslissing tóch de hoge reparatiekosten voor de investering van een vervangende auto te gebruiken.