Vervanging lampje achterlicht

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 maart 2020

Ik heb een Toyota Avensis sedan 2007 kenteken **-**-**. Lampje van het achterlicht was kapot en de Toyota garage rekende daar EUR. 27,50 voor. Is dat nou niet een fors bedrag voor één simpel gloeilampje en volgens instructieboekje klepje bekleding bagageruimte open, stekkertje eruit en met een handigheid het plateau met lampjes los maken en verwisselen. Volgens mij voor een dealer 5 minuten werk. Mijn vraag is of u dit ook een fors bedrag vindt? Info bij andere Bovag garages leert mij dat die veel goedkoper zijn voor een simpel gloeilampje.

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een vraag over het bedrag dat u kwijt bent aan het vervangen van een achterlicht-lampje door de Toyota dealer. De handeling zelf is bij deze auto eenvoudig en kan gemakkelijk zelf worden gedaan. Voor een monteur zal het verwisselen waarschijnlijk niet meer dan 5 minuten in beslag nemen, àls de auto al in de garage staat en de monteur al met de auto bezig is met onderhoud of APK.

Komt u speciaal voor een lampje naar de dealer, dan is het reëel zijn dat de garage zijn monteur tien minuten of een kwartier 'kwijt' is. Met een merkdealer-uurtarief, het lampje zelf en de BTW erbij zit je al snel op € 27,50.   

 

Reacties

 

P. Schreyer 

Auteur - 20 januari 2022

Ik ben het niet eens met uw uitleg dat het makkelijk zelf te vervangen is!
Je trekt heel makkelijk de achterkant unit eruit maar daar zit alleen het knipperlicht en remlicht op.
Achter het plastic zit het lampje waarmee je alleen met een hoektang met moeite door de monteur bij kan komen.
Kan de ANWB niet lobbyen bij de EU dat alle verlichting makkelijk vervangen kan worden door de bestuurder.
Voor de politie moet je ook reservelampjes hebben.

Pieter

ANWB Expert - 23 januari 2023

Dank u wel voor de aanvulling.
De ANWB heeft zich bij monde van de overkoepelende automobielcluborganisatie FIA hard gemaakt voor Europese regelgeving over dit onderwerp. Sinds 2009 moeten autofabrikanten hun modellen zo ontwerpen dat mensen zelf in staat zijn hun autolampen te vervangen. Deze auto is nog van voor deze datum dus lukt het helaas niet met terugwerkende kracht. Ziet u ook onze tips over het wisselen van een lampje: zelf een lampje wisselen.