Lekkage band door schroef in wang

Vraag gesteld door H.J.M. Sturm op 13 januari 2020

Krijg van mijn dealer te horen dat (zeer geringe!) lekkage van autoband door schroef in wang van die band op grond van wettelijke voorschriften niet gerepareerd zou mogen worden; gevolg is dat de band vervangen moet worden.
Is dit correct?

Antwoord van

U meldt dat er een schroef in de wang van de band zit dat aldus de garage volgens wettelijke voorschriften niet gerepareerd mag worden.

Er is geen wet die aangeeft hoe en of een band gerepareerd mag worden. Soms kan een band met name van binnenuit prima veilig en duurzaam gerepareerd worden. Maar dat geldt in de regel voor een lekkage in het loopvlak. U geeft aan dat de schroef in de wang van de band zit en dat valt niet veilig en duurzaam te repareren.

Bij een dergelijke beschadiging is een nieuwe band onvermijdelijk. De wang van de band is zó onderhevig aan vervormingen, dat een in- of uitwendige reparatie géén optie is. Ik kan me voorstellen dat een garage daar niet aan begint. Dat is misschien spijtig maar voor uw veiligheid en voor anderen is dat een correct advies.