Led verlichting in achterverlichting

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 19 oktober 2019

Ik wil mijn achterlichten vervangen door led lampjes. Moeten ze rood zijn, of kunnen witte led lampjes achter rood glas ook. 

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over after-market ledverlichting ter vervanging van bestaande gloeilampen die nu dienst doen in de verlichting achterkant auto. De lampen die in de armaturen horen zijn gloeilampen in neutrale kleur. Gebruik van led in het bestaande armatuur kan in strijd zijn met Europese regelgeving omdat de auto is typegoedgekeurd met gloeilampen. Ook hebben LED bulbs met fittingen voor bestaande armaturen geen E-keurmerk.


LED techniek heeft op zich grote voordelen ten opzichte van halogeenlampen. De levensduur is langer en dat bevordert de veiligheid. Het energieverbruik is een stuk lager. Als de lampen die u wilt monteren verder zouden voldoen aan dezelfde eisen als lampen die wél een E-keurmerk krijgen (lichtopbrengst, passend voor de armaturen dus geen afwijkingen in lichtbundel, geen verblinding maar ook geen verminderde lichtopbrengst) dan zie ik er wel voordelen in. Als de wijziging verder voldoet aan de hierboven gestelde eisen dan zou er niet snel iemand over vallen. Maar als de aanpassing nadelig uitvalt volgens de handhaver, dan kan er tegen opgetreden worden.