All season banden

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 oktober 2019

Onder een pas aangeschafte Twingo, augustus 2014, zitten Vredestein Quatro 185-55-R15 banden, voor gloednieuw. De achterbanden maken een erge herrie, kan ik deze vervangen door een ander merk dat veel minder kans heeft op cuppen? Welk merk eventueel?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Cuppen is een onregelmatige vorm van slijtage die helaas vrij vaak voorkomt. Deze vorm van slijtage wordt ook wel met zaagtand slijtage aangeduid. Als je met je hand over het loopvlak gaat voel je dan, tegen de draairichting in, een slijtage patroon dat van hoog naar laag loopt, als een zaagtand. Deze vorm van slijtage ontstaat doordat de profielblokken bij iedere omwenteling een beetje slippen bij het loskomen van het wegdek. Dit slippen zorgt voor materiaalverlies (slijtage) aan de achterzijde (wegdekkant) van ieder profielblok, want dat komt steeds als laatste los van het wegdek. Het treedt vooral op bij niet-aangedreven achterwielen omdat daar nauwelijks andere slijtage bevorderende krachten op werken. Het gevolg is sterk toegenomen bandengeluid.
 
De gevoeligheid voor cuppen is niet merk-afhankelijk. Onze ervaring is dat het vooral voorkomt bij banden met veel open profielblokken. Bij sportievere banden, die vaak meer gesloten profielblokken hebben, zou het fenomeen zich minder snel voordoen. Verder komt het vooral voor bij de buitenste schouderblokken. Het slippen wordt erger als er weinig druk op de profielblokken staat. Een juiste bandenspanning is dus van belang net als de goede wielstanden. Bij een wiel dat in het verticale vlak iets gekanteld staat (negatieve wielvlucht) is de druk op de profielblokken aan de buitenzijde lager.  Tips om het te voorkomen zijn correcte instelling en bewaking van de bandenspanning en wielstanden én een tijdig (na ca. 5.000 tot 8.000 km) voor- achter wisselen van de banden. Als de zaagtandslijtage zich al vergaand gevormd heeft is er weinig meer tegen te doen. De enige oplossing op dit moment is dus inderdaad nieuwe (andere) banden en de banden bij elke onderhoudsbeurt de voorbanden met de achterbanden wisselen.