is aanbod garage acceptabel?

Vraag gesteld door Dick van der Veen op 06 september 2018

Heb Corvette C7. Garantie is 3 maanden voorbij. Motor kapot door gebroken klep. km 69000. Nieuwe motor plus arbeid begroot op € 15000,-. Bod garage is dat ik € 5000,- moet betalen.

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een Corvette waarvan de motor vlak na afloop van de garantie stuk is gegaan. U moet nu een derde van de reparatiekosten betalen.

Als u een nieuwe of gebruikte auto koopt heeft u daarbij vaak garantie. Is de garantie inmiddels verstreken, dan kunt u nog altijd een beroep doen op de wet. U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf. Over het algemeen geldt "hoe ouder de auto, des te minder u mag verwachten"

Tevens moet het gebrek bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan mag worden aangenomen dat dit het geval is. Het is dan aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek bijvoorbeeld door uw eigen gebruik zou kunnen zijn ontstaan. Ontdekt u het gebrek na deze zes maanden dan zal in ieder geval moeten worden aangetoond dat de auto normaal is gebruikt en naar behoren is onderhouden

In uw geval heeft uw auto 69.000. Daarbij kunt u zeker aangeven dat u dit gebrek niet hoefde te verwachten. Het bouwjaar kan nog wel van invloed zijn.Het aanbod van de verkoper is bij lange na niet voldoende.

U kunt de verkoper aanspreken op grond van het feit dat u deze reparatiekosten niet hoeft te verwachten. De verkoper zal een aanzienlijk deel van de kosten op zich moeten nemen. Corvette heeft hiervoor wellicht een coulanceregeling. Corvette is echter niet uw aanspreekpunt. De dealer die u de auto heeft geleverd zal dit voor u op moeten lossen. Ook als de coulanceregeling van Corvette dit niet dekt.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.