Vervanging distributieketting

Vraag gesteld door J.P. van Kuijk op 16 september 2019

Mogelijk moet de distributieketting van mijn Seat Toledo 2013, 6SBP66, 188.000 km, vervangen worden. Een grote reparatie. Mijn vraag: gezien deze reparatie, is het aan te bevelen, uit het oogpunt van kostenbesparing, om dan ook tevens andere onderdelen te laten controleren, c.q. te vervangen? Zo ja, welke?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of er naast de noodzakelijke vervanging van de distributieketting van uw Seat Toledo ook ander onderdelen te laten vervangen of controleren.

Het spreekt voor zich dat er meteen frisse olie in gaat en een nieuw oliefilter. Verder zal de multiriem, die om bij de distributieketting te geraken er tóch af moet, meteen mee te vervangen. Maar vermoedelijk zal de uitvoerende garage dat al per definitie meenemen in het geheel. Verder is het van belang de distributieketting geleiders te vervangen en de kettingspanner. Maar ook daar zal de garage op inspelen, omdat je in de regel een compleet set vervangt en niet alleen de ketting. Dus compleet met toebehoren. Vermoedelijk zal het koelsysteem (deels) worden afgetapt en komt daar ook weer verse koelvloeistof voor in de plaats. Maar dan denk ik dat het plaatje compleet en preventief genoeg is om vervolgens weer vele jaren vooruit te kunnen.