Turbo inschakel moment

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 20 september 2019

Ik heb een Ford Kuga 2017, 150 pk. Enige keren heb ik problemen gehad bij het wegrijden op een helling; de motor slaat telkens af. Alleen met slippende koppeling komt hij stinkend boven. Bij dit lagere toerental (uit stilstand) doet de turbo het nog niet. Ik heb de garage gevraagd het moment lager in te stellen, maar dit zou niet kunnen? Wat is uw opinie/suggestie?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat uw Ford Kuga vanuit stilstand soms afslaat bij wegrijden op een helling.

Ik heb geen suggestie hoe dit opgelost kan worden maar herken deze klacht wel gezien een eerdere melding. In ieder geval is de oplossing niet een kwestie van een simpele instelling om bij een lager toerental méér trekkracht te hebben. Maar het verschijnsel zou bij uw dealer wel bekend moeten zijn en heb ik eerder vernomen dat een dealer dit verschijnsel zelf ook heeft ervaren. Bovendien komen we ook een terugroepactie tegen voor o.a. de Kuga waarbij wordt vermeld dat de drukgroepplaat kan barsten van de koppeling met de volgende gevolgen; ''De koppeling kan slippen. Hierdoor is de rijsnelheid gereduceerd, zijn de voertuigprestaties beperkt en verspreidt de koppeling een geur. In extreme gevallen komen fragmenten van de koppeling/transmissie los en raken deze de componenten onder de motorkap''.

Mogelijk is de bovengenoemde terugroepactie is zekere zin in verband te brengen met uw klacht of zelfs een gevolg en is er mogelijk een feitelijk verband. Maar u mag van een dergelijke auto verwachten dat deze óók op een helling normaal te gebruiken moet zijn en zie ik óók gezien een eerdere melding dit als een gebrek dat wel typerend lijkt voor de Ford Kuga. Zie aanvullend eventueel onze pagina Klachten Na Aankoop.