Profiel nieuwe banden

Vraag gesteld door H. Baaten op 15 september 2019

Ik heb onlangs nieuwe banden laten monteren en kom er nu achter dat deze (maar) 6,5 mm profiel hebben. Moet het profiel niet 8 à 9 mm zijn? Ik heb een Ford Focus bouwjaar 2011 met Michelin Primacy 4 banden maat 215/50 R 17 W extra load. Bovendien staat bij de DOT-aanduiding 1118, dus week 11 in 2018, wat inhoudt dat de "nieuwe" banden al bijna anderhalf jaar oud zijn. Mogen ze dan nog als nieuw worden verkocht?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een paar vragen over de aanschaf van een set nieuwe banden.
 
De productiedatum is inderdaad de 11e week van 2018. Wat ons betreft is dat nog altijd jong genoeg om als nieuw verkocht te mogen worden.  De ANWB is van mening dat een band met een productiedatum van 2 jaar ouder niet als nieuw aangeboden én als zodanig gefactureerd zou mogen worden. De bandenbranche organisatie Vaco gaat zelfs uit van een maximale leeftijd van 3 jaar en adviseert zijn leden oudere banden niet als nieuw te verkopen. Dus wat leeftijd betreft zien wij geen bezwaar dat deze banden bijna anderhalf jaar oud zijn en wil ik benadrukken dat een zorgvuldig opgeslagen nauwelijks iets laat merken van veroudering.

Met minder profieldiepte vanaf nieuw zit er minder vervorming in de band tijdens het rollen, dus o.a een lagere rolweerstand en hiermee een lager verbruik. Ook de geluidsproductie van een band is bij minder profieldiepte lager. Als er - dankzij een zeer goede slijtvastheid en minder profiel - sprake is van minder profielslijtage per 1.000 km is dit ook milieuwinst, minder fijnstof door bandenslijtage. Tijdens de ANWB bandentest wordt van nieuwe banden ook de profieldiepte gemeten. Gemiddeld varieert dat van rond de 6,7 mm-8 mm Uiteraard is het verschil óók merk, type en bandenmaat afhankelijk. Deze band is er op gericht tot 1.6 mm veilig op te kunnen rijden en is de levensduur weldegelijk wat u in vergelijking met andere banden mag verwachten. Dit wat magere profiel zit als het ware in dit product opgesloten om aan de verwachting te voldoen minder rolweerstand en afrolgeluiden te genereren. Het is niet zo dat de levensduur vervolgens een kostbare concessie is die u moet doen.