Doorrijden of inruilen?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 14 september 2019

Ik heb een volvo v 60 D6 PiH Summum. 225000 km uit febr 2014. Heb in het begin gedoe gehad met batterij en later ook met koeling etc. Maar is onder garantie door Volvo opgelost. Totale onderhoudskosten waren niet echt laag. ook banden slijtage was behoorlijk. Nu aarzel ik: kun je de auto oprijden? Maar heeft u kijk op te verwachten kosten? Krijg bij Volvo 12.750 inruil. De auto bevalt me prima en rijdt ook goed. Radiateur is vervuild en moet gereinigd worden. Vraag: zou u doorrijden met deze auto?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het verstandig is de betreffende Volvo tóch maar op te rijden gezien de onderhoudskosten en noodzakelijke reparaties.

Op basis van de huidige tellerstand zie ik eerlijk gezegd geen technische reden de auto weg te doen. De snelle bandenslijtage is helaas inherrent aan dit type auto vanwege het toch forse gewicht en best pittige prestaties. Het omschreven gedoe is gelukkig onder garantie opgelost en wat hogere onderhoudskosten is Volvo niet helemaal vreemd. Maar bij hybrids hebben wij de ervaring dat het met de duurzaamheid wel goed zit. En wanneer de dealer, op de te reinigen radiateur na, verder géén hoge reparatie kosten in het verschiet ziet, zou ik eigenlijk geen reden weten waarom u verantwoord niet met deze auto nog zo'n 3-4 jaar minimaal verder zou kunnen.

Natuurlijk loopt u tegen normale gebruikersslijtage op zoals remmen en banden én de voorgeschreven beurten. Maar hoe langer u met deze auto blijft rijden, des te lager de kilometerprijs zal zijn. En juist nu gaat u die goedkopere jaren tegemoet en is doorrijden economisch gezien een prima optie. En deze D6 heeft zeker niet de status dat technische gezien nu al het einde in zicht is en het bij deze tellerstand juist verstandig is aan inruil te denken.