Boete afstand houden in Duitsland

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 18 september 2019

Op 8 augustus zijn er beelden vastgelegd dat ik op 5/10 vd wettelijke afstand op mijn voorganger zat met een snelheid van 111 km/uur op de BAB3 tussen Kassel en Keulen.
Hiervoor kreeg ik een bussgeldstelle en heb daarop gereageerd met de vraag om extra informatie zoals een meetrapport en de video zelf om de verkeersstrook te kunnen beoordelen.

Daarop kreeg ik de reactie dat ik geen beeldmateriaal behalve de foto kan krijgen vanwege privacy en dat ik een advocaat in de hand moet/kan nemen om wel aan meer gegevens te komen.

Tevens weet ik ook nog steeds niet over wat voor boetebedrag er nu daadwerkelijk wordt gesproken.

Gezien de verkeersstroom / drukte is het nl mijns inziens onmogelijk om de wettelijke afstand aan te houden omdat er binnen no-time dan een andere die ruimte al weer pakt om in te halen.

Wat kan ik nu het beste doen als reactie op de tweede brief vanuit Duitsland waarin wordt verwezen naar het inschakelen van een advocaat?
Mijzelf erbij neerleggen en het boetebedrag opvragen of hebben jullie nog beschikbare tekst om als reactie in een brief terug te sturen.

Ik weet ook niet hoe de wettelijke reactie termijn ligt, maar bij de eerste brief moest ik binnen week reageren terwijl daarvan er al vijf voorbij waren door het onderweg zijn van de brief.
Ook nu is dat het geval, de brief is gedateerd op 10.09.2019 en ik ontvang de brief op 18.09.2019.

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U bent naar Duitsland geweest en heeft een boete ontvangen vanwege het onvoldoende afstand houden tot uw voorligger. U hebt daarvan beeldmateriaal opgevraagd maar vanwege privacy redenen krijgt u enkel de foto. Om de rest van de gegevens in te mogen zien zou u een advocaat in de arm moeten nemen. Ook vraagt u zich af hoe het zit met reactietermijnen. Er wordt u namelijk verzocht om binnen een bepaalde termijn te reageren maar de brief ontvangt u niet op tijd om tijdig te kunnen reageren.

In Duitsland moet u de snelheid waarmee u rijdt door 2 delen (in Duitsland wordt dit halber Tacho genoemd). Dus als u 100 km/h rijdt, moet u ten minste 50 meter afstand houden. Omgerekend in tijd is dat, ongeacht de snelheid, een afstand van 1,8 seconde. In Nederland is dit de 2 seconden regel (dat is dus iets strenger).
De politie in Duitsland controleert veel en treedt streng op bij overtreding van deze regel. Automobilisten kunnen al een boete krijgen als ze iets minder dan "halber Tacho" afstand houden.

Het zou kunnen dat vanwege privacyredenen beeldmateriaal niet zomaar wordt vrijgegeven. Er staan immers ook andere voertuigen/bestuurders op beeld. In dat licht zou u inderdaad er goed aan doen om een advocaat in de arm te nemen. U kunt hiervoor bij onze zusterclub ADAC in Duitsland aankloppen. Zij kunnen u veder helpen aan een jurist die u hierbij kan helpen.

Voorts kunt u het beste de datum van ontvangst van de correspondentie vermelden in uw reacties. Op die manier kan er rekening gehouden worden met de reactietermijn. Overigens geldt doorgaans de datum van ontvangst als ingangsdatum van de reactietermijn.

Meer informatie over boete uit Duitsland vindt u op onze website.