Banden kwaliteit

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 19 september 2019

Ik kwam een mooie aanbieding tegen voor 4 banden. Precies degene die ik wil hebben. Echter in de advertentie staat vermeld: DOT2016. Volgens mij betekent dit, dat de band in 2016 is gemaakt. Kan ik deze band nu nog veilig gebruiken. Of is deze al te oud om nog een jaar of 4 op te rijden?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de betreffende productie datum van de aangeboden banden niet bezwaarlijk zijn om tot aanschaf over te gaan. Met name wat betreft de veikligheid.

De bandenbranche organisatie Vaco gaat uit van een maximale leeftijd van 3 jaar en adviseert zijn leden oudere banden niet als nieuw te verkopen. De ANWB is zelfs van mening dat een band met een productiedatum van 2 jaar of meer niet als nieuw aangeboden én als zodanig gefactureerd zou mogen worden.

Het monteren van een oude band zou wat mij betreft alleen met medeweten van de klant én voor een gereduceerde prijs mogen plaatsvinden. Men communiceert bij deze aanbieding heel open wat de betreft de productiedatum waar ongetwijfed ook de aantrekkelijk korting op gebaseerd is. U bent dus als klant op de hoogte vóór de koop en lijkt me dit een eerlijke en open advertentie en aanbieding.

Een band in een opslag, waarbij er geen invloed is van ozon en andere vormen van verouderingsprocessen, zal geen noemenswaardige praktische nadelen laten opmerken. Wanneer deze banden dus gedurende drie jaar zorgvuldig zijn opgeslagen zie ik ook geen veiligheidsrisico en kunt u wat mij betreft gerust gebruik maken van deze aanbieding.