Airco probleem

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 02 september 2019

Inmiddels ben ik 3 maal bij de garage geweest om mijn airco te laten controleren.
De eerste keer is het systeem op druk gecontroleerd (geen lekkage geconstateerd) Airco bijgevuld en werking was prima. Echter na een week geen koude lucht meer. Terug bij de garage is de airco nogmaals gecontroleerd en is deze 3 uur onder druk gehouden. Volgens garage geen drukverlies. Wederom airco afgevuld want er zat volgens de garage te weinig koudemiddel in. (vreemd er moet dus een lekkage zijn) garage heeft met UV lamp gecontroleerd maar niets kunnen vinden. Na twee weken wederom terug naar de garage en ook nu weer heeft men geen lekkage kunnen vinden en de auto heeft nu zo'n 4 uur op 10 bar druk gestaan (aldus garage) en geen druk verlies aantoonbaar.  Wat kan het probleem zijn dat het systeem toch koudemiddel verliest maar wel op druk blijft wanneer deze getest wordt?

Wanneer er een lekkage is zou dit toch direct op moeten vallen ook omdat de airco na een aantal dagen/week geen koude lucht meer blaast.. Het gaat om een BMW 1 serie uit 2009. Alvast bedankt voor u reactie naar de mogelijke oorzaak

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Het aircosysteem van uw  BMW 1 serie uit 2009 verliest koudemiddel maar de garage kan geen lekkage vinden.

Het zoeken naar een lekkage gaat het beste met een UV additief ook al kan je niet overal goed bij om op lekkage te controleren. Mogelijk lekt het systeem minimaal achter het dashboard en mogelijk uitsluitend tijdens het rijden eventueel met ingeschakelde airco.

Als er koudemiddel verloren gaat en het systeem is voorzien van een UV additief zou de lekkage te vinden moeten zijn.