Thermostaat

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 21 augustus 2019

Ik heb een Alfa Guiletta 2012 Diesel. In mei 2019 is het spruitstuk en koppakking vervangen (leeglopen van koelvloeistofreservoir); een grote reparatie dus. Twee weken geleden, kort voor vertrek uit Italie, was na controle het reservoir opnieuw leeg. In een garaga daar bleek dat de themostaat lekt; het spoot aan alle kanten eruit.Ik wil nu naar mijn dealer om te kijken of thermostaatprobleem iets te maken kan hebben gehad met de eerdere reparatie zodat ik mogelijk in aanmerking kom voor vergoeding van mijn garage. Of is hier sprake van een geheel nieuw probleem. Graag advies

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw Alfa Romeo Giulietta diesel uit 2012 heeft recent een lekke koppakking gehad. Het inlaatspruitstuk en de koppakking zijn toen vervangen.

Kort voor vertrek uit Italie bleek de thermostaat te lekken en was het koelvloeistofreservoir weer leeg.
In Italie is de thermostaat vervangen en u vraagt of er een verband is tussen het vervangen van de koppakking en het lekken van de thermostaat.

Om deze vraag te beantwoorden is onderzoek noodzakelijk.
Onderzocht zal moeten worden wat precies gedaan is tijdens reparatie van de koppakking en of de thermostaat toen vervangen is. Verder zal onderzocht moeten worden waar de thermostaat precies lekte en wat de oorzaak hiervan was. Zijn er bijvoorbeeld bevestigingsboutjes losgelopen of is er een scheurtje ontstaan in het thermostaathuis.

Als blijkt dat de garage die de koppakking vervangen heeft iets te verwijten valt komt u mogelijk in aanmerking voor een vergoeding.