Niet werkende airco na onderhoudsbeurt

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 31 augustus 2019

Ik heb onlangs mijn auto een airco onderhoudsbeurt gegeven, omdat er geen koude lucht meer uit kwam. Tijdens deze beurt werd zou er een check gedaan worden of de airco überhaupt nog werkt. Ik heb de auto weer meegekregen met de melding dat er geen bijzonderheden gevonden waren. Echter kwam ik erachter dat na de beurt de airco geen koude lucht blies. Ik heb contact opgenomen met de garage en deze beweert dat het wellicht een miniscuul gaatje is dat tijdens de check niet gedetecteerd wordt. Het lijkt mij dat zelfs een miniscuul gaatje met een druktest naar boven komt. Mijn vraag is of dit echt mogelijke verklaring is of dat ze gewoon de check helemaal niet uitgevoerd hebben.

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw auto heeft airco onderhoud gehad en direct na thuiskomst kwam u er achter dat de airco nog steeds geen koude lucht blies. U vraagt zich af of de aircocheck wel is uitgevoerd.

Bij een airco controle wordt gekeken of er nog voldoende koudemiddel in het systeem aanwezig is.
Als er bijgevuld moet worden wordt het systeem eerst gecontroleerd op lekkage maar een zeer kleine lekkage is mogelijk niet zichtbaar. Als het koudemiddel de volgende dag al weg is spreken we al niet meer van een zeer kleine lekkage.

Wat nog wel mogelijk is, is dat er een steentje tegen de condensor is gekomen en dat daardoor een lekkage aan de condensor is ontstaan. Dat zou wel pure pech zijn maar niet onmogelijk.

U zult dus terug moeten naar de garage voor onderzoek naar de oorzaak.