Alcohol

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 03 augustus 2019

Mijn zoon is 2 weken geleden aangehouden in Duitsland met alcohol in het spel. Hij heeft 1.1 promille geblazen. Op het politiebureau heb ik 450 euro borg betaald. Ze hebben zijn rijbewijs daar achter gehouden en ons vertelt dat het binnen 5 dagen terug gestuurd zou worden. Tot op heden hebben we nog het rijbewijs of enig ander nieuws gekregen.
Wat is de procedure?

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Het rijbewijs van uw zoon is ingehouden door de politie in Duitsland omdat hij een te hoog alcoholpromillage had. De politie  vertelde dat het binnen 5 dagen teruggestuurd zou worden. Tot nu toe heeft uw zoon nog niets vernomen. U vraagt naar de procedure.

De politie kan twee dingen doen met het rijbewijs
1. het rijbewijs terugsturen naar de RDW. De RDW stuurt het rijbewijs door naar    de gemeente waar het rijbewijs is geregistreerd.
2. het rijbewijs wordt vastgehouden tot de rijontzegging is opgeheven en daarna terugsturen naar de RDW
Om erachter te komen wat er met het rijbewijs is gebeurd, kunt u het beste contact opnemen met de instantie bij wie u het rijbewijs heeft moeten inleveren.

Het rijverbod geldt alleen voor Duitsland. Maar let op: bij het niet kunnen tonen van het rijbewijs in Nederland, kun je een boete krijgen.

Meer informatie over boetes in Duitsland vindt u op onze website.