Schokdempers

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 15 juli 2019

Ik heb sinds sept.2015 een Audi A1 met een kilometerstand  28898 en bouwjaar 2011gekocht.Op 5/7 2019 en een kilometerstand  van 34491 km had ik een kapotte  schokdemper.Voor mij een totale en onaangename verrassing.  Daar 1  bij deze weinige kilometers  en 2  bij de longlife onderhoudsservice op 25/3 2019 niets is opgemerkt.Graag uw mening.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt één defecte schokdemper onder uw Audi A1.

U meldt niet welk defect er precies is aan de demper. Misschien een lekkage of iets anders mecahnisch. In ieder geval is er bij de genoemde kilometrage géén sprake van een normale gebruikersslijtage en betreft het hier wellicht ook een redelijk spontaan gebrek. Dat zou ook kunnen verklaren waarom dit tijdens de laatste beurt niet aan het licht is gekomen.

Overigens is het wel een aanbeveling op één as altijd beide dempers te vervangen. In theorie zou één nieuwe en een ''gebruikte'' een verschil in dempende werking kunnen vertonen dat nadelig is voor het weggedrag.

Inmiddels is de auto 8 jaar en zal een dergelijk gebrek niet met een coulant gebaar onder garantie vervangen worden. Wanneer het onderhoud en de aanschaf echter bij de dealer heeft plaatsgevonden zou u nog kunnen proberen enige vorm van coulance te verkrijgen. Wat kilometrage betreft had u minstens het drievoudige van de huidige tellerstand mogen verwachten, en dat er dus in zekere zin sprake is van een product dat non-conform is. Misschien dat de dealer voor deze argumentatie enigzins gevoelig is en bereid is wat water bij de wijn te doen.