Wat omvat een grote beurt?

Vraag gesteld door J.M.A. van Grinsven op 08 juli 2019

Bij de grote beurt van mijn auto (Opel Meriva, bouwjaar juli 2014) zijn twee bobines afgebroken bij het losdraaien ergens van. Er moest dus een nieuwe unit van 4 bobines op. Maar voorzover ik weet worden de bougies dan standaard vervangen maar die zitten toch niet vast aan de bobines. Wat moet er aan de bobines gecontroleerd worden bij een grote beurt. Met andere woorden: hoe kan het dat deze afbreken

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de schade aan de bobine galerij van uw Opel Meriva ontstaan bij het vervangen van de bougies.

Ik weet niet de uitvoering van de betreffende Meriva, maar vermoedelijk gaat het om de bijgevoegde bobine galerij die bij demontage is afgebroken. Demontage is onvermijdelijk om bij de bougies te geraken. In die zin vindt er dus geen controle aan de bobines plaats, maar zitten de vier doppen direct op de bougies gemonteerd en moet de galerij in z'n geheel dus gedemonteerd. De afbeelding moet u wat dat betreft dus op z'n kop zien.

Het is erg vervelend dat u tegen extra kosten aanloopt. Het afbreken kan misschien door invloed van de van de motor afkomstige hitte onstaan door verzwakking van het materiaal. Dit valt helaas onder de noemer van overmacht, tenzij je kunt aantonen dat de garage onvakkundig heeft gehandeld. Dat lijk me echter onmogelijk. Hopelijk laat de garage zich desondanks van z'n meest klantvriendelijke kant zien en doet hij wat kosten betreft water bij de wijn. Gedeelde smart is uiteindelijk halve smart.