De auto stopt

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 30 juni 2019

Na een rit van 190 km waarbij we de laatste 80 kilometer door heuvelachtig gebied zijn gereden stopte mijn auto ca. 5 km voor het eindpunt. Na enkele minuten te wachten kreeg ik hem weer aan de gang waarna hij na ca. 1,5 km er weer mee ophield, Dit herhaalde zich enkele keren. Bij het eindpunt hebben we de auto ca. een uurtje niet gebruikt. Ik startte deze en het leek erop dat hij nu weer normaal was. Zou dit te maken kunnen hebben met de ontluchting van de brandstoftank. Het betreft hier om een Renault Scenic uit 2002. Brandstof is benzine.

Antwoord van

U omschrijft een technisch verschijnsel bij uw Renault Scenic.

Het lijkt er inderdaad op dat er iets mis is met de ontluchting en dat de tank als het ware vacuum wordt gezogen, waardoor de benzine toevoer stokt. Ik weet niet of er al actief naar de ontluchting en het actieve koolstoffilter is gekeken. Maar in een voorkomend geval zou u de tankdop eens los kunnen draaien en mogelijk kunnen bemerken dat er sprake is van veel onderdruk. Wanneer dat echter weer onstnapt is zou de motor meteen weer moeten kunnen draaien.

Wanneer dat ook uw bevindingen zijn, lijkt dat toch wel definitief afkomstig te zijn van de ontluchting. Nader onderzoek is dan noodzakelijk.