Probleem bij auto inruil

Vraag gesteld door AdriaanN op 28 november 2018

Goedemiddag,

Wij hebben een audi A3 waar een raar geluid uit de versnellingsbak komt. Wij hebben dit gemeld bij de audi dealer. Die heeft er naar gekeken en gezegd dat ze niet precies weten wat eraan mankeert en dat de bak open moet. Wij hebben toen besloten om dit niet laten repareren en de auto bij dezelfde dealer in te ruilen voor een nieuwe q2. Tijdens het verkoopgesprek is niet expliciet gevraagd of er problemen zijn met de auto en heeft dealer ook een testrit gemaakt. Bij ophalen van de nieuwe auto wil de dealer nu de oude auto niet vrijwaren omdat er een technisch mankement is aan de bak. Dit is hetzelfde mankement. Wat is nu onze (juridische) positie. Dealer wil ons laten opdraaien voor reparatiekosten danwel de lagere opbrengstwaarde. Zie uw reactie tegemoet. Met vriendelijke groet Adriaan Nagtegl

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft bij uw Audi dealer een nieuwe Audi Q2 aangeschaft. Uw oude Audi A3 heeft hierop ingeruild. Na levering stelt de dealer, dat van de ingeruilde auto de versnellingsbak defect is. U vraagt zich af in hoeverre de dealer de schade op uw kan verhalen.

Onderhoudsplicht vs mededelingsplicht
Als professionele koper (Audi dealer) heb je een verregaande onderhoudsplicht ter zake inruil oude auto. De consument heeft daarentegen een mededelingsplicht. Alle bekend zijnde gebreken dient de consument aan de verkoper te melden.

In dit specifieke geval heeft de dealer de auto grondig onderzocht en een proefrit gemaakt. Bovendien was de dealer bekend met het gebrek, nu u kort ervoor het vreemde geluid ter beoordeling had voorgelegd aan de dealer. Deze kon op zijn beurt het vreemde geluid niet herleiden. Kennelijk was bleek het gebrek niet ernstig genoeg, anders hadden ze wel voorgesteld het gebrek verder te zullen gaan onderzoeken.

Overgang risico
Vanaf het moment van levering van de ingeruilde Audi A3 is het risico van de auto over gegaan op de dealer.

Zover ik kan oordelen op grond van uw informatie bent u geheel te goeder trouw geweest, zeker nu de dealer bekend was met uw melding over de versnellingsbak.

Ook heeft u er geen zicht op wat er na levering met de auto is gebeurd.

Conckusie
Alles overwegende ben ik van mening, dat in dit geval de schade voor risico van de dealer moet blijven.

Geschillencommissie
Indien u er met de dealer niet uitkomt, kunt u het geschil ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. Al dan niet met de hulp van uw eventueel beschikbare rechtsbijstand.