Mag je wel met AllSeason banden rijden in bijv. Duitsland als winterbanden verplicht zijn.

Vraag gesteld door G�48 op 18 oktober 2016

Uit uw test blijkt dat er twee AllSeason banden zo goed zijn, dat deze onder winterse omstandigheden voldoende/goed presteren. Maar mag je met deze banden ook bijvoorbeeld in Duitsland rijden als winterbanden verplicht zijn?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

All seasonbanden zijn toegestaan in Duitsland op het moment dat daar een winterbandenplicht geldt. U mag niet op zomerbanden rijden bij winterse omstandigheden.

Wie optimale prestaties in zomer én winter wil is het beste af met goede zomer- en winterbanden. Maar in een vlak land als Nederland, met relatief milde winters en weinig sneeuwdagen, zijn de met 3 sterren geteste (aan te raden) all seasonbanden een veilig alternatief.

Voor de zwaardere omstandigheden die u in Duitsland in de winter kunt tegenkomen adviseren wij winterbanden, maar all seasonbanden zijn dus wel toegestaan.

Meer informatie over winterbanden in Duitsland en in andere landen vindt u op onze website.***

Reactie van Cathy Lutgert:

Sinds kort is de definitie van geschikte banden in de Duitse wet aangescherpt. Banden met alléén M +S aanduiding zijn niet meer voldoende. De band moet voorzien zijn van het Alpine-symbool (berg met sneeuwvlokje).

Er is een overgangsregeling voor het gebruik van banden die alleen M+S markering hebben. Deze mogen nog tot 30 september 2024 gebruikt worden, mits zij voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. Let bij het kopen van nieuwe banden daarom goed op de productiedatum van de band.

Let op:
Er zijn ook zomerbanden met M+S aanduiding. Deze zomerbanden hebben geen winterse eigenschappen en zijn dus niet geschikt voor het rijden in Duitsland bij winterse omstandigheden, dus ook niet in de overgangsperiode.

Meer informatie over winterbanden in Duitsland vindt u op onze website.