Distributieketting BMW118i 2008 95.000 km

Vraag gesteld door DeKeet op 19 oktober 2018

Nav berichten op internet heb ik de distributieketting van mijn BMW 118i uit 2008 met 95.000 km bij een onafhankelijke garage na laten kijken. Volgens die garage heeft de ketting iets speling en is een beetje hoorbaar bij onbelast 2500 toeren. Niet acuut dus maar wel iets om in de gaten te houden zegt de garage.

Hoe moet ik dat nu als leek in de gaten houden? Of kan ik maar beter meteen de ketting en zo laten vervangen?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

PS de garage is bmw specialist***

Reactie van Jos van der Drift:

De distributieketting van uw BMW is hoorbaar. Volgens de specialist is vervanging in dit stadium nog niet nodig.

BMW is min of meer wel berucht om deze problemen bij een flink aantal modellen en motoruitvoeringen. Ik neem aan dat de specialist ervaring heeft met dit verschijnsel en goed kan interpreteren in welk stadium de gevorderde slijtage nu is.

In ieder geval is ingrijpen op den duur onvermijdelijk. Ik denk dat 'vinger aan de pols houden' lastig is voor een leek om tijdig tot vervanging over te gaan. Grote motorisch gevolgschade is zeker een bijkomend risico.

Wanneer ingrijpen tóch moet gebeuren, zou u kunnen overwegen dit toch op korte termijn te doen. Met name om te voorkomen dat de nog onschuldige fase ineens spontaan een stuk erger wordt, met alle gevolgen van dien.***

Reactie van DeKeet:

Dank voor uw antwoord, ik ga dan maar de ketting etc laten vervangen, dat kost wel maar ik vind mijn BMW nog veel te leuk.