Tweedehands auto of lease

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 18 juni 2019

Ik wil mijn 2 kleinkinderen van 18 jaar, rijbewijs gehaald en gelaagd voor het eind examen een auto geven. Nu zag ik dat iemand van 18 jaar een hoge verzekering gaat betalen. Als de auto op mijn naam gezet wordt en de kinderen gaan daar mee rijden wat heeft dat voor eventuele Consequenties voor mij, ik heb al een auto. Het gaat voor hun voor een 2e hands of lease auto.
Wat kunt u mij aanbevelen?

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U bent van plan om een auto aan uw kleinkinderen te geven als cadeau voor het eindexamen. Bestuurders die nog geen 24 jaar zijn betalen een hogere premie voor de autoverzekering en u vraagt zich af of het misschien beter is om de auto en de verzekering dan op uw eigen naam te zetten zodat de premie lager zal zijn.

U kunt de auto natuurlijk op uw eigen naam zetten. De auto uitlenen is geen enkel probleem. Het is echter wel anders als ze de regelmatige bestuurders zijn. In dat geval moeten ze op de verzekering ook aangetekend worden als regelmatige bestuurder. Verzekeraars kunnen dan een verhoogde premie berekenen.
Geeft u dit niet aan bij de verzekeraar dan kan dat consequenties hebben voor bijvoorbeeld premie of de hoogte van een eigen risico.

Zie voor meer informatie deze pagina