ANWB experts auto & motor

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 15 januari 2019

Ik wil een caravan kopen die op een camping staat in Portugal. Het kenteken van de caravan is Nederlands, de eigenaar is Portugees en heeft de caravan al 10 jaar in bezit. Ik wil graag hier kenteken op mijn naam hebben echter de Portugezen hebben de naam en adres niet van de voormalige Nederlandse eigenaar. De RDW heb ik gebeld en 25 euro betaald, die zeggen dat de caravan nog steeds op naam van de Nederlander staat, echter ivm privacy mogen ze mij de naam niet geven. Ik wil graag het kenteken op mijn naam hebben. Andere mensen op de camping zeggen dat ik rustig deze caravan kan kopen, zonder dat ik eigenaar ben van het kenteken. Wat is uw advies?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U zou graag een caravan willen kopen die in Portugal staat. De caravan staat nog op naam van eerdere Nederlandse eigenaren maar is nu in het bezit van Portugeese eigenaren. U zou de caravan graag op uw naam willen zetten. U vraagt wat de eventuele risico's zijn.

Als u de caravan koopt is het belangrijk om na te gaan of de caravan inderdaad eigendom is van de verkoper. Het kenteken van de caravan staat immers aantoonbaar op naam van een Nederlands persoon. Vraagt u dus om de koopovereenkomst of andere bewijzen van de verkoop tien jaar geleden. Mogelijk zijn de kentekenpapieren nog aanwezig. In de eventuele papieren kunt u wellicht ook de gegevens van de vorige eigenaar terugvinden.

Aangezien de caravan nog op kenteken staat van een ander persoon zult u vervolgens aan de hand van bijvoorbeeld een koopovereenkomst, bezit van de sleutels en verzekering na de koop aan kunnen tonen dat de caravan uw eigendom is.

Het risico zit dus vooral in het feit dat u iets koopt wat niet op naam staat van de verkoper en zoals het ernaar uitziet ook niet op uw naam gezet kan worden. In de praktijk zal dit waarschijnlijk niet snel tot problemen leiden. Zeker niet als u de caravan niet op de weg gebruikt. U zult echter wel aan moeten tonen dat u goed onderzoek heeft gedaan naar de rechtmatigheid van de verkoop. Zijn de kentekenpapieren nog voorhanden, dan is overschrijven wellicht toch nog een optie. Het RDW kan u hierover verder informeren.

Voor wat betreft de koop zelf is het van belang dat u onderzoekt wat u koopt. U koopt immers een caravan van een particulier. Ook is het Portugese recht van toepassing. Voor tips bij koop van een particulier in Nederland verwijs ik u graag naar onze website.