Tanken

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 04 juni 2019

Ik heb via Avis Malaga Spanje een afgetankte benzine all risk verzekerde huurauto gehad. Bij ingebruikname liep de auto al moeizaam. Toch weg gereden van vliegveld naar bestemming Mija. Daarna enkele tochtjes gemaakt en in totaal circa 130 km gereden in 4 dagen. De auto raakte defect op 27 april in de namiddag. De reden dat de auto defect raakte was dat er ook diesel in de benzine auto bleek te zitten. Ik word hiervoor verantwoordelijk gehouden. Echter de noodzaak om met een afgetankte auto en minimaal gebruik in 4 huurdagen (24,25,26 en 27 april) te tanken was er niet. Mijn concrete vraag is nu in hoeverre is het mogelijk nog 130 km te rijden met diesel gemengd in een benzine auto.
Ik lees het graag.

Diesel bij benzine
Diesel in een benzinemotor is ook niet aan te bevelen. Dit geldt zeker voor de nieuwere benzinemotoren. Diesel ontbrandt namelijk veel slechter dan benzine, waardoor de motor niet lekker zal lopen. Daarnaast zorgt de diesel ervoor dat het oliepeil stijgt. De onverbrande diesel loopt dan langs de zuigerveren direct het carter in
 

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bent met een huurauto gestrand na 130 km. De verhuurder houdt u aansprakelijk omdat er diesel aanwezig was in de benzinetank.

Of u daarmee nog 130 km zou kunnen rijden hangt af van de hoeveelheid aanwezige diesel. Bij een relatief kleine hoeveelheid zou de auto rijdbaar kunnen zijn maar kan zich wel wat nukkig gedragen. Eigenlijk heeft u dat zelf al ervaren direct na de ingebruikname. In een later stadium kan dat inderdaad ook de auto definitief stilzetten, door vervuiling van injectoren, bougies, filters etc. U omschrijft eigenlijk al bij vertrek de voortekenen, waarvan je nu met terugwerkende kracht zou kunnen zeggen dat het beter was geweest wanneer u toen meteen rechtsomkeert had gemaakt.

Maar u geeft terecht aan dat op basis van uw huur periode en de aantoonbaar gereden kilometers, het helemaal niet aannemelijk is geweest dat u tussentijds heeft getankt. Ik vraag me dus af in hoeverre Avis dit wél aannemelijk kan maken. Dit zou heel goed de erfenis van de vorige huurder kunnen zijn. Misschien zou Avis bij de vorige huurder moeten aankloppen en vragen of men kan aantonen dat de auto met benzine is afgetankt vóór invlevering.