Welke van de twee?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 14 mei 2019

Ik sta voor een dilemma bij het aanschaffen van een nieuwe auto. Ik wil kiezen uit een nieuwe Ford Focus 1,5 ecoboost of
een nieuwe Toyota Corrolla 1.8 hybrid. De ford heeft tegenwoordig helaas een 3 cilinder. Beide merken zijn kwalitatief goed en uiterlijk vallen ze in de smaak dus dat is niet het probleem. Nu is echter het dilemma waar ik verstandig aan die. wij rijden slechts 10.000km per jaar en hoofdzakelijk op 80km wegen.

Ik ben dus op zoek naar een onafhankelijk advies. Wat ik al zei nadeel van de ford vind ik de 3 cilinder en dit ivm zwaardere belasting ipv een 4 cilinder, dit ondanks ze de motor van het jaar hebben met de 1 liter versie. De Corolla is op geluid in het interieur weer iets remoeriger. Milieutechnisch is dit naturlijk weer de verstandige keus.

Wat nu te doen en te kiezen?
 

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U bent in de markt voor een nieuwe auto. De Ford Focus en Toyota Corolla zijn de twee auto's waarop u bent uitgekomen. Met beide auto's hebben wij gereden. Op anwb.nl vindt u de rij-impressies van de Ford en Toyota.

Een duidelijke winnaar of voorkeur kan ik niet aangeven, want het is de afweging van plussen en minnen, en het voor uzelf vaststellen hoe zwaar elk plus- en minpunt weegt. Dat de Ford een driecilinder heeft zie ik niet als een nadeel. Het waarschijnlijk lagere praktijkverbruik van de Corolla is prettig voor het milieu, al heeft deze auto een CO2-achterstand vanwege de productie van het accupakket.

Bij slechts 10.000 km per jaar blijft het voordeel van hybridetechniek ook klein. Het lagere verbruik zet bij weinig kilometers geen zoden aan de dijk. In de autokostenberekening kom ik voor beide auto's op exact dezelfde kilometerprijs uit. U doet met beide auto's een goede keus.