Met schade aan de auto op vakantie?

Vraag gesteld door A. van Dam op 16 mei 2019

Goedemorgen,

Mijn vriend is gister van achter aangereden en heeft wat schade aan de achterkant van de auto (mazda cx5). We gaan zaterdag met de auto op vakantie naar Slovenie en Kroatie. Mogen we met `kleine` schade in het buitenland doorrijden (op het oog blikschade en scheur in de bumper rechts achter)? 

Hij is al langs de garage geweest. Daar kunnen ze op het eerste oog niet iets zien wat heel erg is. (achterlicht doet het nog, kofferbak gaat gewoon open en dicht etc.) Alleen hebben ze over 2 weken pas tijd om te kijken of er achter de bumper nog eventuele verborgen schade zit.. en wij gaan over 2 dagen al op vakantie.

Ik hoor heel graag jullie advies.
 

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Er is iemand achter op uw auto gereden waarbij wat schade aan de achterzijde van uw auto is ontstaan.

U bent voornemens om zaterdag te vertrekken naar Krotië. U vraagt of u met een kleine schade aan uw auto in het buitenland mag rijden. Zolang de verlichting werkt en er geen gevaar kan ontstaan door losrakende delen mag u ook in het buitenland gewoon rijden met de auto.

Het is wel verstandig om een foto van de schade te maken, bijvoorbeeld voor de deur van uw garage, met datum en tijdstip.
Zo kunt u, indien nodig, aantonen dat u de schade in Nederland al had en dus geen aanrijding heeft gehad in het buitenland.