Auto in NL kopen terwijl nog enkele weken wonend in UK

Vraag gesteld door J. van den Berg op 12 mei 2019

Ik heb een vraag naar aanleiding van aanschaf van een auto. Momenteel wonen wij nog in Engeland. Eind Juli gaan we terug naar NL verhuizen. Graag wil ik al halverwege Juli in NL een 2e hands NL auto kopen en naar Engeland rijden. Zo kan ik de Engelse auto voor ons vertrek naar NL al verkopen. Is het mogelijk om een NL te kopen terwijl ik (nog) niet in NL woon. Is het anders mogelijk dat een familielid de auto op zijn naam schrijft, zodat ik de auto na zelf weer ingeschreven te zijn in NL kan overschrijven op mijn naam?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of het mogelijk is om als Nederlander, woonachtig in Groot Brittannië, een auto in Nederland op Nederlands kenteken aan te schaffen. Net dien verstande dat u binnen een aantal maanden andermaal in Nederland zal gaan wonen.

Nee, om in Nederland een auto op Nederlands kenteken te kopen, dient u in Nederland ingeschreven te staan in het GBA (Gemeentelijke Basisadministratie).

Familielid
Ja, het is wel mogelijk om via een familielid, woonachtig in Nederland en ingeschreven in het GBA, een auto te kopen. Na uw terugkeer in Nederland kunt u - na inschrijving GBA - de auto eenvoudig overschrijven op uw naam.

Verzekering
Controleer bij afsluiten autoverzekering na, welke periode u maximaal aaneengesloten in het buitenland mag verblijven. Geef de verzekeraar aan, dat u de hoodbestuurder bent (derhalve niet uw familielid, de verzekeringsnemer).