Zomerbanden

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 01 mei 2019

Banden van winter naar zomerbanden verwiselen bij garage Reuvers in Losser. Bouten eraf gehaald nu blijkt,dat een bout de draad heeft meegenomen van de remschijf. Kon niet gerepareerd worden.Dus zegt de garage we doen niet een schijf op de auto maar twee schijven.

Op die manier krijg je een hogere rekening. Is het normaal dat men beide scheifen dan meteen verwisseld.

De rekening ziet er zo uit:
Remschijf + lager  :  19054293         =199,60
wielbout                                               =2,50
zomerbanden monteren                  =0,00
Opslag winterbanden                       =0,00
Arbeidsloon                                       =65,00
                            Excl.BTW = 257,30
                        Totaal.BTW  =   54,03
                        Te Betalen  =   311,33

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de uitgevoerde werkzaamheden aan uw auto.

Wanneer een remschijf vervangen moet worden doe je dat altijd per twee. Wat dat betreft is dat dus een logische handeling. Het is echter niet zo dat de remschijf inwendig draad bevat om daaraan het wiel vast te zetten. Dat is in de regel de naaf. De wielbout wordt dus als het ware door het wielboutgat van de schijf in de naaf vastgezet.

Ik weet geen merk en type auto om een beeld te hebben van de betreffende constructie, maar de remschijven hoeven voor versleten draad in de naaf niet per se vervangen te worden. Tenzij het bij deze ingreep logisch is de schijven mee te vervangen omdat de conditie tóch niet al te best meer is. Dan kun je ze beter maar in een handeling meteen mee vervangen. Maar dan vervang je in de regel óók de remblokken. En die vind ik niet terug op de rekening.