Nederland sticker op witte kentekenplaat

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 14 mei 2019

Is in Duitsland een nl sticker op de witte kentekenplaat van de fietsendrager wel of niet verplicht? Ik kan op de ANWB site geen actuele informatie vinden (alleen van 2016 en ouder). 

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U vraag of het verplicht is om een witte NL sticker op de witte kentekenplaat van een fietsendrager verplicht is in Duitsland.

Het is nog steeds verplicht, indien u in het buitenland rijdt, om een witte NL sticker te plakken indien de gele kentekenplaat met landenindicator niet zichtbaar is. Of als u een auto heeft waarbij er geen landenindicator op de kentekenplaat aanwezig is (Amerikaans kenteken of blauw kenteken). Het is echter niet toegestaan om deze NL sticker op de witte kentekenplaat te plakken.

Bij het gebruik van een aanhanger moet de NL sticker op de aanhanger geplakt worden. Een fietsendrager is geen aanhanger maar een lastdrager en biedt niet altijd de ruimte om de sticker te kunnen plakken. De wet is op dit punt niet duidelijk waar de sticker dan geplakt dient te worden. Veel mensen plakken de sticker dan op een zichtbare plek op de auto of op de fiets aan de drager.

Het is in ieder geval van belang dat én de witte kentekenplaat en de NL sticker goed zichtbaar zijn. De NL sticker is te koop in de ANWB winkel en in onze webshop.