Brandstofprijzen

Vraag gesteld door C.L. Jansen op 03 mei 2019

Ik lees met belangstelling jullie item over de Europese brandstofprijzen. De prijzen voor benzine (en diesel) zijn de hoogste van Europa. Schandalige verschillen in de EU ! De branchverenigingen ANWB, BOVAG, rai, etc moeten hier veel meer aandacht aan geven via zo veel mogelijk media, om de prijzen op Europees niveau te krijgen en te houden. En dan betalen wij in NL nog apart Wegenbelasting (en CO2-tax) at nergens zo duur is. Schandalige uitbuiting. 

Antwoord van Monique

ANWB Expert

U vraagt of de ANWB i.s.m. de RAI meer aandacht wil besteden aan de te hoge brandstofprijzen van Nederland in vergelijking met de andere Europese landen.

De ANWB kan de verhoging van brandstoffen maar beperkt beïnvloeden omdat de prijs aan de pomp door verschillende factoren wordt bepaald namelijk vraag en aanbod van de ruwe olieprijs, overheidsbelastingen (accijns en BTW)  én de winstmarge van de pomphouder. De ANWB heeft in het verleden regelmatig bezwaar gemaakt tegen accijnsverhogingen, maar helaas leidt dit niet altijd tot resultaat. Nu proberen we onze leden zoveel mogelijk te informeren via de Kampioen, ANWB onderweg app waar onze leden zo goedkoop mogelijk kunnen tanken.