Bekeuring Italië

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 30 april 2019

Ik heb een bekeuring gekregen in Florence, Italië. Voor rijden in een autoluwe zone. Wij hadden onze gehandicapte dochter bij ons met de rolstoelbus. Voorin lag de gehandicaptekaart. Op de borden staat dan dat je vrijstelling heb. Nu moeten we binnen 5 dagen € 355,55 betalen. Wij willen dit niet zomaar accepteren. Graag u hulp.

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft in 2016 in Florence in een autoluwe zone gereden. Ondanks dat u in een rolstoelbus reed met voorin een gehandicaptenkaart ten behoeve van uw dochter, heeft u een aanmaning ontvangen van het Nationaal Incassobureau,(NIB). Dit was de eerste keer dat u bericht van deze boete heeft ontvangen.Ondanks dat heeft het NIB  het proces verbaal, en een bewijs dat het aangetekende stuk niet is afgehaald, meegestuurd. U heeft gebeld met het NIB, maar volgens NIB is de boete terecht omdat men verplicht is om een ontheffing te vragen voordat men Florence bezoekt.

Ontheffing met gehandicaptenparkeerkaart
Wat het NIB zegt over het vooraf een ontheffing aanvragen in Florence, is juist. Zones zijn over het algemeen wel toegankelijk voor gehandicapten. De regels verschillen echter per plaats. In veel plaatsen moeten bezitters van een gehandicaptenparkeerkaart vooraf hun kenteken laten registreren. Ook moet de gehandicaptenparkeerkaart duidelijk zichtbaar achter de voorruit worden gelegd.

Op onze website staat veel informatie over milieuzones in Italië

Wat nu te doen met de boete?
De Italiaanse autoriteiten mogen een (Nederlands ) incassobureau inschakelen om een openstaande boete te innen. Maar, het incassobureau kan u niet dwingen tot betaling, ook niet voor de rechter. Heeft u een aanmaning ontvangen dan kunt u het volgende doen:

Betalen
Betaal alleen
-indien u van het incassobureau het bewijs heeft ontvangen dat het proces verbaal destijds aangetekend aan u is aangeboden 
-als u een specificatie van de vordering heeft ontvangen
-en als de boete binnen 360 dagen na vaststelling van de overtreding is verstuurd.
Betaal alleen het openstaande boetebedrag ( = het hoogste bedrag genoemd in het proces verbaal ) en de ( Italiaanse ) procedure- en verzendkosten, zoals omschreven in het proces verbaal. Eventuele andere kosten die het incassobureau in rekening ( zoals incassokosten en translatiekosten) bent u niet verplicht te betalen.
Maak het bedrag bij voorkeur rechtstreeks over aan de Italiaanseautoriteit die de boete heeft opgelegd. Als u het bedrag aan het incassobureau overmaakt, schrijf dan in elk geval bij de omschrijving: "boete + Italiaanse verzend- en procedurekosten, zie mijn bief van ..... 2019".

U kunt hiervoor onze standaardbrief gebruiken. 

Wat als u niet betaalt?
-Het NIB kan de betaling niet afdwingen.
-De boete kan alsnog door de Italiaanse instantie worden doorgestuurd naar het CJIB ( Centraal Justitieel Incassobureau). Het CJIB kan de betaling in Nederland wel afdwingen en het is mogelijk dat het  bedrag uitvalt.
-Betaling kan mogelijk in Italië worden afgedwongen.