Banden, maten en winterbanden jaar rond

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 02 mei 2019

Mijn Prius + staat op 215/50 R17 banden. Komt nooit in tests voor. Zijn 215/65 R16 bandentests bruikbaar voor mij? Mogen winterbanden met een zeer goede slijtvastheid het hele jaar rond gebruikt worden?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De banden van uw auto hebben een andere bandenmaat dan de banden in onze tests. U vraagt of u kunt afgaan op een bandentest van een andere (nabijgelegen) bandenmaat.

De resultaten van de ANWB bandentest gelden strikt gezien alleen voor de geteste bandenmaat. Maar voor bandenmaten die in de buurt liggen kunt u zich wel oriënteren op testresultaten en aanbevelingen van wel geteste bandenmaten. Tot op het laatste detail zijn de resultaten echter alleen van toepassing op de geteste maat. Wel is het zo dat wij vaak de meest verkochte bandenmaten testen. Dit zijn ook de zogenaamde ontwikkelingsmaten van bandenfabrikanten. Vergelijkbare dus in de buurt liggende bandenmaten zijn daar dan van afgeleid en hebben dan ook vergelijkbare eigenschappen.

Uw tweede vraag is of winterbanden in de zomer zijn te gebruiken. Dat kan, maar het is niet ideaal. De remweg wordt langer naarmate de buitentemperatuur en die van het wegdek stijgt. En - zij het in mindere mate - neemt de wegligging ook af. In de zomer zult u op winterbanden uw rijgedrag (volgafstand en snelheid) moeten aanpassen om de minder goede prestaties van de banden te compenseren. 

Meer informatie over winterbanden in de zomer leest u op onze website