Verlichting/reservelampjes

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 29 april 2019

Mijn zoon werd op 20/1/2019 aangehouden omdat een achterlicht niet brandde. Hij wist dat niet.Hoewel hij reservelampjes bij zich had mocht hij het defecte lampje niet vervangen en kreeg hij een bekeuring van € 104,00. Is dit terecht? Volgens mij mag hij ter plekke het euvel herstellen. Graag uw mening. Bij voorbaat dank.

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

Uw zoon heeft een bekeuring gekregen voor het niet voeren van het achterlicht. Hij had wel reservelampjes bij zich om direct te kunnen repareren, maar hij kreeg toch de bekeuring. U vraagt zich af of dit terecht is.

In het Regelement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) staat in artikel 32 dat bestuurders van een motorvoertuig bij slecht zicht en 's nachts dimlicht moeten voeren. Daarbij moet gelijktijdig het achterlicht branden. Omdat het achterlicht niet brandde, was er sprake van een overtreding. Hierop staat binnen de bebouwde kom een boete van 95,- euro en 9,- euro administratiekosten. Dat uw zoon het euvel direct kon herstellen, doet niet af aan het feit dat er een overtreding is begaan en dat hiervoor dus bekeurd mag worden.