Onderhoud nieuwe Giulia

Vraag gesteld door Rene op 26 april 2019

Een nieuwe Giulia B-Tech staat bovenaan de lijst om aan te schaffen. Ik ben particulier en rij 10.000 per jaar.
Nu heb ik een 308 GT in te ruilen en nu doet Van Mossel Alkmaar een goed bod. Maar de vestiging Breda levert de auto. Wij wonen in Alkmaar. Ze beweren dat het onderhoud op deze nieuwe Giulia zo gedaan kan worden in de vestiging Alkmaar. Ze doen meerdere merken en het is een kwestie van de juiste software op de schermen zetten. Er wordt blijkbaar niet gekeken naar de specifieke technische expertise benodigd voor correect onderhoud van een Giulia. Of zie ik beren op de weg. Bijv. mijn collega had een M3 2007 (V8) bij Ekris Veenendaal in onderhoud. Bij de eerste keer dat de bougies vervangen moesten worden liep de motor op 6 poten. Twee coils waren aan gort gedraaid, door ondeskundigheid. Ongelooflijk zo’n blunder.
Wat is uw mening aangaande deze materie? Misschien werkt er wel een monteur met Alfa ervaring. Maar dan hedden ze hem wel aan mij voorgesteld...
Ik ben benieuwd naar uw mening.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het onderhoud aan de aan te schaffen Alfa óók bij de niet-Alfa vestiging van het zelfde bedrijf kan plaatsvinden.

Ik denk eerlijk gezegd dat wanneer u aan de Peugeot dealer vraagt of een nieuwe Peugeot ook bij een willekeurige Alfa dealer onderhouden kan worden, u een negatief en hoofdschuddend antwoord krijgt. Natuurlijk dragen beide bedrijven dezelfde naam maar dealers gaan er prat op dat hun personeel erg merk en type gericht opgeleid zijn.

Nu zie ik bij regulier onderhoud echt geen groot verschil tussen een verversbeurt van een Giullia en een 308 en is de huidige generatie Alfa lang niet meer zo ''eigenzinnig'' als 25 jaar geleden. Maar de voorkeur gaat toch nadrukkelijk naar de vertegenwoordigende dealer van het betreffende merk en dat zal de importeur van Alfa ook beamen. Uiteraard op basis van merk specifieke kennis en ervaring, de beschikbare originele onderdelen en eventuele updates en modificaties. Dus de échte dealer heeft wat mij betreft toch echt een streepje voor.