'Nieuwe' banden reeds 3,5 jaar oud

Vraag gesteld door Bruggink op 30 april 2019

Geachte heer/mevrouw,

Ik heb zojuist bij Euromaster 4 nieuwe banden laten monteren. Bij thuiskomst viel mij op dat de voorbanden hagelnieuw zijn (productie week 12 2019), maar de beide achterbanden, hoewel uiteraard ongebruikt en in die zin dus 'nieuw', geproduceerd zijn in week 42 van 2015. Deze banden zijn dus reeds 3,5 jaar oud. De banden zijn mij echter wel verkocht als nieuw en ik heb er dan ook de volledige nieuwprijs voor betaald.

Graag krijg ik uw advies over of ik hier iets mee kan/moet. Heb ik hierin te berusten? Of zou ik moeten vragen om een deel van het betaalde bedrag gerestitueerd te krijgen, dan wel moeten verlangen dat er alsnog echt nieuwe banden worden gemonteerd?

Op voorhand hartelijk dank voor uw reactie.

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Bij Euromaster zijn 4 nieuwe banden onder uw auto gemonteerd. Bij thuiskomst constateerde u dat de achterbanden een productiedatum  week 42  2015 hadden.

 De bandenbranche organisatie Vaco gaat uit van een maximale leeftijd van 3 jaar en adviseert zijn leden oudere banden niet als nieuw te verkopen. De ANWB is zelfs van mening dat een band met een productiedatum van 2 jaar of meer niet als nieuw aangeboden én als zodanig gefactureerd zou mogen worden.

Medeweten
Ik wil wel benadrukken dat een zorgvuldig opgeslagen band na 5 jaar nauwelijks iets laat merken van veroudering. De opslag van een band is echter niet altijd overal gelijk. Het monteren van een oude band zou wat mij betreft alleen met medeweten van de klant én voor een gereduceerde prijs mogen plaatsvinden.