Grip bij nat wegdek: verschillende indexen voor en achter

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 30 april 2019

Het profiel van mijn vorige set banden begon onder de 3 mm te komen. In plaats van nieuwe banden te laten monteren, heb ik een complete set tweedehands banden + velgen met nog zeker 6mm profiel alaten monteren. Banden allen van 2015, snelheidsindex W en brandstofindex C. Echter, de voorbanden scoren een B voor grip bij nat wegdek en de achterbanden een E. Kan dit kwaad? Of kan ik voor en achter beter om laten wisselen? Alvast bedankt!

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het bezwaarlijk is dat op de voor- en achteras banden gemonteerd zijn met een verschillende score op het brandstoflabel.

De genoemde labelscore heeft alleen betrekking op remprestaties bij een nat wegdek. Er zijn uiteraard meerdere eigenschappen die bepalend zijn voor de veiligheid van een band zoals zijdelingse grip in een bocht, remweg op droog wegdek en aquaplanning. De E score zegt wel iets maar ook weer niet alles. En wanneer ik me alléén richt op waar deze labelwaardering op is gebaseerd is, dus remweg op nat wegdek, zou dat in het voordeel kunnen zijn van de vooras. De reden daarvan is dat daar de meeste remvertraging gerealiseerd wordt.

Normaal gesproken is het uitgangspunt: de beste banden op de achteras. Maar het label geeft géén belangrijke info over zijdelingse grip in een bocht en aquaplanning, dat juist zo bepalend is waarom de best presterende banden achter moeten. Ik kan alléén adviseren over wat we weten en dat is remmen op nat. Dan kunt u de banden beter laten zitten waar ze nu gemonteerd zijn, gezien óók een gelijkwaardige profieldiepte.